← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Іван Карпенко-Карий

zoom minus Завдання № 7 zoom plus

7. Яку роль у «Театрі корифеїв» відіграв І.Карпенко-Карий?

У 1888 році І.Карпенко-Карий вступив до трупи свого брата Миколи Садовського, пізніше — до трупи іншого брата Панаса Саксаганського, де була і його сестра Марія з чоловіком. Трупа успішно виступала в Києві, Москві, Харкові, Одесі, Катеринославі.

Іван Карпенко-Карий – автор 18 оригінальних п’єс, в основі яких – гострі соціальні суперечності. Домінування соціального моменту, коли широка картина народного життя служить уже не фоном, а джерелом драматичної дії, спричинялася в п’єсах Карпенка-Карого до послаблення любовної інтриги і рішучої відмови від етнографічного оздоблення сюжету. Завдяки драматургії Карпенка-Карого — а після появи «Хазяїна», «Суєти» і «Житейського моря» це стало ще більш очевидним — український театр в кінці минулого століття помітно еволюціонував від принципів музично-драматичного театру, насиченого етнографічним матеріалом, з елементами романтичної стилістики до театру соціально-психологічного.

У лютому 1890 р. Карпенко-Карий, Саксаганський і група однодумців вийшли з трупи Кропивницького. У квітні цього ж року виникло «Товариство» Саксаганського. Ім’я Карпенка-Карого не фігурувало на афіші, але його роль у новій трупі важко переоцінити. Він був не лише співкерівником, але й основним драматургом і ідеологічним мозком трупи, тут він зіграв свої кращі ролі. У «Товаристві» він прослужив до 1907 року, коли смертельна хвороба змусила назавжди покинути театр.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12