← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Михайло Коцюбинський

zoom minus Завдання № 10 zoom plus

10. Прокоментуйте назву новели «Intermezzo», використовуючи тлумачення музичного терміна й особливості змісту цього літературного твору.

Intermezzo (італ.) — «пауза», «перерва», «відпочинок». Так музиканти називали в ХVІІ столітті невелику інструментальну п’єсу довільної будови, що виконувалася в перервах між актами трагедії чи опери. Цим терміном з часом почали називати й самостійні фортепіанні п’єси. Таким чином назва твору дуже влучна. Під нею ми розуміємо перерву в творчості, насолоду музикою природи.

«Intermezzo» — твір особливий, не схожий на будь-який інший у творчості самого М. Коцюбинського. У ньому немає розгорнутого сюжету, зовнішнього конфлікту, діалогів. Сюжет новели визначається не звичним для читача подіями, а ритмами свідомості ліричного героя.

На першому плані твору — пейзаж у багатоманітних його виявах: є царство природи, розкіш барв і велич рідної землі. І все це об’єднує в одно ціле зболене авторське «я», яке в обіймах природи шукає свого зцілення. Дослідники, вивчаючи жанрову специфіку твору, відносили його до поезії в прозі.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12