← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Михайло Коцюбинський

zoom minus Завдання № 11 zoom plus

11. Перепишіть у зошит чи на окремий аркуш уривок (або зробіть його ксерокопію) з новели М. Коцюбинського «Intermezzo» від слів «Мої дні течуть тепер серед степу…»до слів «Я тільки тепер побачив село…». Зафарбуйте рядки цього уривка олівця ми, добираючи кольори відповідно до барв, які виникають у вашій уяві під час читання. Зіставте свої «імпресіоністичні роботи», проаналізуйте кольорову палітру та сформулюйте висновок.

Від слів «Мої дні течуть…до «…чорніші крила.» — зелений колір, потім до слів «…кудись у безвість.» — сріблястий колір. Наступний абзац — білий колір. Наступні два абзаци — жовтогарячий колір. Речення «Я тільки тепер побачив село…» — чорний колір.

Зелений колір походить від злиття синього і жовтого, при цьому взаємодоповнюються якості того й іншого. Звідси з’являється спокій і нерухомість. У зеленому завжди закладена життєва можливість, він не володіє діючою ззовні енергією, але містить у собі потенційну енергію — не спочиває, а відображає внутрішній напружений стан.

Сріблястий колір відрізняється стійкістю і зменшує хвилювання. Він завжди повільно струменіє, звільняє від емоційної скутості, відрізняється здатністю проникати скрізь. Володіє умінням припиняти суперечки (через власну неупередженість) і вказує на те, що людина любить фантазувати.

Білий колір викликає позитивні асоціації, тому що він означає незайманість, повноту, відкритість.

Жовтогарячий колір — це колір теплоти, блаженства, напруження, але в той же час — м’якого блиску призахідного сонця. Він завжди радує око і сприяє гарному настрою. Практично завжди має благотворний вплив, тому що показує радісні сторони життя.

Чорний завжди приховує в собі все, що несе, тобто він «загадковий», пов’язаний з цікавістю, він притягує до себе. Лякає (страх через загадковість). Чорний колір завжди кидає виклик, щоб людина спробувала звільнити свою суть, тобто людина повинна пройти через чорне, щоб пізнати, як багато в ньому білого.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12