← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Ольга Кобилянська

zoom minus Завдання № 7 zoom plus

Жанр твору «Impromtu phantasie» О. Кобилянська визначає як нарис На мою думку, твір «Impromptu phantasie» можна назвати і новелою-роздумом. І хоча він має уривчасту, фрагментарну композицію, все ж письменниці вдалося розповісти, хай і пунктирно, в окремих епізодах, про душевне життя непересічної особистості.

Героїня — особистість «ніжна, вразлива мов мімоза, з сумовитими очима», яка водночас «бувала пристрасною, глибоко зворушеною істотою, що пригадує молодих арабських коней». Музика завжди пробуджує у її душі бурю емоцій: «Стаю тоді божевільно-відважна, стаю велика, погорджуюча, любляча...».

Проте героїня не лише пристрасна натура. Її розповідь — це не лише спогад про минулі роки, це розуми про душу, про жіночу долю: «Була занадто оригінальна, замало нинішня і не мала в собі нічого з «плебейськості. Чи, може було се щось інше?».

Ця дотепна, душевно багата жінка роздумує про своє покликання: «Займалась малярством, писала, старалась усіма силами заспокоїти жадобу краси. Чому се їй ніколи не вдавалось?

Відповісти на се питання було б так само тяжко, як і на те, чому і її ні один мужчина не любив довго».

Гарна, емоційна жінка задумується над зовсім, здається, не жіночим питанням: «І що я помимо того, що в моїх жилах пливе кров будучини, не маю будучини, не маю в житті своїм полудня?».

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12