← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Володимир Винниченко

zoom minus Завдання № 10 zoom plus

10. Чим вразив читачів 20-х років ХХ ст. роман В. Винниченка «Сонячна машина»? Прокоментуйте його «незвичайну» для української літератури тему.

У 1920-ті роки до жанру соціальної фантастики звертається чимало зарубіжних письменників. Але поява українського соціально-фантастичного роману Сонячна машина» (1921-1924) була справжньою сенсацією. Пізніше в Україні роман з 1928 по 1930 рік витримав три перевидання у видавництвах «Рух» і в Державному видавництві України (ДВУ), вийшов він також російською мовою в авторизованому перекладі Розалії Винниченко.

Твір має присвяту: «Моїй сонячній Украïнi», i автор покладав на нього великі надiï, сподiвався, що це буде візитна картка украïнськоï літератури в Європі, що займе гідне місце поруч iз творами Г. Уеллса («Машина часу», «Війна світів»), К. Чапека («Війна з саламандрами»), А. Франса («Острів пінгвінів»).

На шляху створення роману виникало багато перешкод: матерiальнi потреби, ослаблення здоров'я, вiдсутнiсть умов для творчості. Письменник сподівався, що згодом зможе доробити, можливо, дописати ще один розділ, змінити фінал, використати матеріал про життя в Украïнi. Він пише в «Щоденнику»: «Коли б ще року три над ним попрацювати, могла б бути путньою річчю. I зараз маю сум до неï, як до дитини, вiд якого батьки чекають генiальностi, а з нього виходить жалюгідний, непомітний так ще й середняк, що кривдить іншими.

Дефектів багато, сам бачу, а виправити вже не під силу мені.»

Жоден із українських романів нi до появи цього твору, нi після, не викликав такої реакцiï читачів, такої зливи дискусій i суперечок. Відгуки про добуток були найрізноманітніші: вiд дифiрамбiв до осуду.

Але найголовнішим для автора було те, що його добуток не залишився без уваги читача.

М. Зеров у статті «Сонячна машина» як літературний твір» відзначав велику популярність роману, що був опублікований в 1928 році: « «Сонячна машина» Винниченка має певний, недвозначний успіх. Про неї пишуть, говорять, проводять диспути, а головне — їï читають, як нi одну українську книжку, як не читали навіть загально рекомендованих та обов'язкових Коцюбинського та Нечуя-Левицького… Авторові з його далекої далечини видно навіть, як у Донбасі перед книгозбірнями його книжки дожидаються хвости робітництва.». І далі критик додає: «Суперечки про літературну якість «Сонячної машини» один час загострилися до того, що стало навіть не зовсім зручно признаватися у своїм позитивнім ставленні до роману: це значило дістати досить гірку пілюлю і то без звичайної позолоти — «дружній шарж».

Яка була причина такого захоплення цим романом В. Винниченка?

У романі автор уперше в українській і світовій літературі виводить образ Машини як живої істоти, що бере активну участь у суспільному житті, формує суспільну мораль із проекцією на майбутнє, завдяки сонячному хлібу рятує людей від голоду.

Дія відбувається через 40—50 років після Першої світової війни. Ареною подій стає не лише Німеччина, а й увесь світ. В. Винниченко з гострою сатирою зображає верховода сучасного фінансово-промислового капіталу — гумового фабриканта й президента Об'єднаного банку Мертенса та йото оточення. Король Німеччини Мертенс скупив усе: уряд і парламент, банки й підприємства, поліцію та пресу, але йому цього мало, він хоче купити ще й давній аристократичний герб разом з його власницею — родовитою принцесою Елізою. Могутній машині Мертенса, який хоче підім’яти під себе весь світ, протиставлено винахід геніального інженера Рудольфа Штора — Сонячну машину, що символізує визволення від усіх економічних, соціальних і політичних форм утиску.

У романі розгортаються дві: сюжетні лінії: боротьба за Сонячну машину та негаразди нерівного, непереборного кохання принцеси Елізи до Рудольфа Штора.

У творі переконливо показано: стаючи над добром і злом, не виконують суспільні обов’язки, отримуючи змогу без жодних зусиль користуватися всіма життєвими благами, людина перетворюється не на вільну й всевладну істоту, а на примітивну тварину.

Автор роману доводить, що людство врятує не стільки Сонячна машина, як усвідомлення потреби єдності, сумлінної й організованої праці, порив до нового щасливого життя.

Я думаю, що саме філософія твору та сюжет із елементами пригодницького й детективного жанру, де щільно переплелися реалізм, романтизм, сатира, експресіонізм, і стали предметом захоплення читачів.

А сучасний читач упізнає в подіях й образах реалії сьогодення в Україні.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12