← ГДЗ 10 клас Українська література О.М. Авраменко, В.І. Пахаренко 2018 

Микола Вороний

zoom minus Завдання № 10 zoom plus

10. Яку роль відіграв М. Вороний у розвитку української літератури в першій половині ХХ ст.?

Вороний перший проголосив естетичні гасла модернізму в українській літературі, щоб у своїх творах великою мірою заперечити їх.

«Ідеологом» модернізації української літератури він став у тридцятилітньому віці, причому не маючи за плечима жодної поетичної збірки. Публікація в 1901 році «Відозви» митця засвідчила необхідність оновлення української літератури, появи «творів хоч з маленькою ціхою (тобто ознакою) оригінальності з незалежною свобідною ідеєю, з сучасним змістом; бажалося б творів, де б було хоч трошки філософії, де б хоч клаптик яснів того далекого блакитного неба, що від віків манить нас своєю неосяжною красою, своєю незглибною таємничістю... На естетичний бік творів має бути звернена найбільша увага».

«Відозва» Миколи Вороного до митців була потрактована Сергієм Єфремовим як «маніфест українського модернізму, що викликав тривалу дискусію.

Експериментами і пошуками М. Вороного в галузі поетичного слова скористалися — за їх власним визнанням — і ранній Тичина, і ранній Рильський. Його поетичні переклади (з російської (А. Пушкін, І. Тургенєв, Ф. Тютчев, А. Фет), польської (Ю. Словацький), французької (Сюллі Прюдом, П. Верлен, М. Метерлінк, П. Бурже), німецької (Г. Гайне), англійської (В. Шекспір), італійської (Данте), японської (Охара То Ко), староіндійської (з «Хітопадеші»), перської (Румі) та інших літератур світу) стоять і зараз на рівні кращих досягнень перекладацького мистецтва, а його критика (дослідження театру і драми) і зараз промовляє до читача свіжістю багатьох суджень і спостережень. Саме завдяки цьому ім’я Миколи Вороного увійшло в історію української літератури.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12