← ГДЗ 11 клас Хімія О.В. Григорович 2019 Рівень стандарту

§ 1. Повторення основних понять про будову атома

zoom minus Завдання № 2 zoom plus

Вправа 2 Схарактеризуйте структуру електронної оболонки атомів: склад енергетичних рівнів, склад і типи енергетичних підрівнів.

Кожний енергетичний рівень складається з енергетичних підрівнів, причому їх число на кожному енергетичному рівні дорівнює номеру цього рівня. Енергетичні підрівні позначають так само, як і орбіталі (s, p, d, f). Кожний енергетичний підрівень може містити тільки певне число орбіталей, що відповідає його типу (s - 1, p - 3, d - 5, f - 7). Отже, електронна оболонка має чітку структуру, що складається з енергетичних рівнів, підрівнів і орбіталей. 

Наприклад, перший енергетичний рівень складається з одного s-підрівня, утвореного однією s-орбіталлю. Другий рівень складається з двох підрівнів (s та p), утворених однією s-орбіталлю і трьома p-орбіталями (усього чотири). Третій рівень складається з трьох підрівнів (s, p та d), утворених однією s-орбіталлю, трьома p-орбіталями і п’ятьма d-орбіталями (усього дев’ять). На четвертому рівні додається ще сім f-орбіталей, і загалом четвертий рівень складається із 16 орбіталей. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9