← ГДЗ 11 клас Українська мова О. П. Глазова 2019 

§ 5. Прикметники, що перейшли в іменники

zoom minus Завдання № 36 zoom plus

Вправа 36

Попрацюйте в парах. Скориставшись поданим текстом як зразком, складіть і запишіть текст-підтвердження поважливого ставлення народу до щедрості. Проілюструйте свої думки дібраними з довідки прислів’ями.

Важливою ознакою розуму людини є скромність, уміння поступатися, уникати категоричних суджень, вирішувати суперечки мирним шляхом: Мудрий безумному з дороги вступається; Чого розумний стидається, тим дурний величається. Рисами розумної людини є толерантність, гнучкість, самоконтроль: Розумний змінює свою думку, дурень ніколи; Розумний завжди зберігає обережність і не наражається на небезпеку; Розумний завжди обережний (За Ю. Письменною).

В рисах українців завжди бачили доброту, повагу, людяність , але основною ознакою була щедрість. Чому українці так шанобливо ставляться до щедрості? Хочу відповісти, використовуючи народне прислів’я: щедрому весь світ рідня, а скупому душа дешевша від гроша. Скупий буде страждати, а щедрий отримає допомогу, бо щедрість обов’язково повертається у вигляді доброго здоров’я, сімейного благополуччя, затишку і спокою в домівці. Я вважаю, що щедрість - чудова риса людини. Щедра людина нікому не заборгувала. Але вона й не вважає, що весь світ заборгував їй. Це і є найбільший із секретів щедрості людської.
І тому хочеться сказати, що у добрих та щедрих і кури по три яйця несуть, а ненаситному все мало.
Прикладом щедрих людей є волонтери та усі небайдужі люди, які допомагають. Адже роблять безкорисливо добро ближнім. 

У прислів’ях, використаних у складеному тексті, визначте прикметники, що перейшли в іменники.