← ГДЗ 4 клас Українська мова Г. М. Сапун 2021 Частина 1

Числівник

zoom minus Завдання № 237 zoom plus

237. 1. Проведи дослідження «Змінювання числівників».

Десять дерев (Р. в.), двадцять кущів (Р. в.), тридцять стільців (Р. в.), сорок учнів (Р. в.), п'ятдесят будинків (Р. в.), шістдесят автобусів (Р. в.), сімдесят наборів (Р. в.), вісімдесят парт (Р. в.), дев'яносто місць (Р. в.), сто букетів (Р. в.).

До десяти́ дерев, від двадцяти́ кущів, до тридцяти́ стільців, до сорока́ учнів, від п'ятдесяти́ будинків, до шістдесяти́ автобусів , до сімдесяти́ наборів, від вісімдесяти́ парт, до дев'яно́ста́ місць, від ста́ букетів.

3. Спиши один з абзаців тексту. Числа записуй словами.

У середньому ялина живе двісті-триста років. А деякі екземпляри доживають до шістсот років. В Україні є ялинки довгожителі, їхній вік – п'ятсот років.

4. Обговоріть, чому потрібно берегти ліси, зокрема ялинові. Напишіть про це есе.

Есе «Чому потрібно берегти ліси»

Ліс – це живий організм, який потребує захисту людини. Саме людина заподіює йому шкоду.
Влітку в лісах влаштовують пікники, палять багаття, збирають гриби та ягоди, але після себе люди залишають сміття. Взимку ліси страждають від масової вирубки ялин, що призводить до загибелі лісу. Щоб ялина почала плодоносити потрібно п'ятнадцять років.

Треба виконувати кілька правил перебування в лісі. Розводити багаття тільки на підготовленій для цього ділянці і подалі від сухої трави і дерев, так як вогонь може перекинутися на них. Обов'язково слід гасити багаття, коли збираєтеся повертатися додому. Не ламати гілки свіжих дерев для розпалювання, а збирати хмиз. Не залишати за собою сміття, а зібрати його в пакети й викинути в спеціальні контейнери.

Важливо пам’ятати, що природа у нас одна і ліси потрібно берегти!