← ГДЗ 4 клас Українська мова М. С. Вашуленко, Н. А. Васильківська, С. Г. Дубовик 2021 Частина 1

СЛОВО. ЗНАЧЕННЯ СЛОВА

zoom minus стор 51 (3) zoom plus

Вправа 3

Прочитай назви місяців року. Поміркуй, від яких слів вони могли утворитися.

Січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень.

Об’єднайтесь у чотири групи (за порами року) і дослідіть походження назв місяців.


Січень – назва походить від слова «січа». Цей термін пов'язаний з практикою підсічно–вогневого землеробства розчищати ділянки від корчів, щоб навесні їх засіяти.

Лютий – назва закріпилася за місяцем у кінці XIX століття. Місяць, що має люту вдачу. В лютому характерні пронизливі сніговії, колючі морози, вітри й перемети

Березень –назва пов'язана з березою, яка в цей місяць починає квітнути, за іншою версією – походить від ранішого березол і пов'язана з народним промислом – заготівлею березового попелу для виготовлення скла. Закріпилась
вона за місяцем у середині XIX століття.

Квітень - другий весняний місяць та четвертий місяць року в григоріанському календарі носить назву квітень. Назва місяця в Україні прижилася не одразу. Адже в давньоруський час його називали «цвєтєнь», а згодом «апріль». «Апріль» – від латинскього «апріліс», чи ще давнішого – «апрілюм», тобто «сонячний».

Травень – слов'янську назву «травень» в Україні останнього місяця весни офіційно було повернуто у ХХ столітті. Назва походить від слова «трава».

Червень – назва пов'язана з кольором червоних квітів, особливо беручи до уваги те, що навіть і саме слово «червоний» має точно таке ж походження – «колір червів».

Липень – дуже давня назва місяця. Походить від слова «липець» (липовий мед).

Серпень – назва місяця утворена від слова «серп» – знаряддя, яким жали зернові.

Вересень – назва прийшла з Полісся. Там у цей період цвіте верес – цінна медоносна рослина.

Жовтень – назву місяць отримав через те, що на нього припадає час жовтіння листя. За характерні погодні умови в народі його називали також грязень, хмурень, листопадник, зазимник, а також весільник – після закінчення пори польових робіт і обмолоту хліба наступав час весіль (традиційно на Покрову).

Листопад – назва прийшла із західноукраїнських земель. У цей час там опадає листя.

Грудень – від слова «груда» або «грудка». Після осінніх дощів розтоптані возами ґрунтівки замерзали. Їздити такими дорогами було важко – заважали замерзлі грудки. Також грудки утворювалися на замерзлих зораних полях.