← ГДЗ 4 клас Українська мова М. С. Вашуленко, Н. А. Васильківська, С. Г. Дубовик 2021 Частина 1

Відмінки іменників. Відмінювання іменників

zoom minus Завдання № 44 zoom plus

Вправа 44

Запишіть речення, ставлячи прізвища, імена та по батькові в давальному відмінку однини. Уживайте паралельні закінчення в іменниках чоловічого роду в цій відмінковій формі.

1. Ми вдячні (композитор Микола Віталійович Лисенко) за створення опери для дітей «Коза-Дереза». 2. Наша подяка (художник Сергій Васильківський) за живописні полотна, що відображають картини з українського народного побуту. 3. (Скульптор Василь Захарович Бородай) належить створення пам’ятника засновникам Києва — Кию, Щеку, Хориву і Либеді, який стоїть на березі Дніпра. 4. Світ аплодував українському (балетмейстер і хореограф Павло Павлович Вірський) за його блискучі сценічні постановки.

  • Складіть і запишіть розповідь про відомих українців. Уживайте паралельні закінчення іменників у давальному і місцевому відмінках однини.
  1. група — про Миколу Лисенка;
  2. група — про Сергія Васильківського;
  3. група — про Василя Бородая;
  4. група — про Павла Вірського

1. Ми вдячні композиторові Миколі Віталійовичу Лисенку (композитору Миколі Віталійовичу Лисенкові ) за створення опери для дітей «Коза-Дереза». 2. Наша подяка художнику Сергієві Васильківському (художников Сергію Васильківському) за живописні полотна, що відображають картини з українського народного побуту.
3. Скульпторові Василю Захаровичу Бородаєву (скульптору Василеві Захаровичу Бородаю) належить створення пам’ятника засновникам Києва – Кию, Щеку, Хориву і Либеді, який стоїть на березі Дніпра. 4. Світ аплодував українському балетмейстеру і хореографові Павлові Павловичу Вірському (балетмейстерові і хореографу Павлу Павловичу Вірську) за його блискучі сценічні постановки.

1 група

Микола Лисенко

Микола Віталійович Лисенко – найвидатніший український композитор другої половини XIX – початку XX століття. Він став основоположником української класичної музики, увійшов в історію національного мистецтва як талановитий диригент, вдумливий педагог, вчений-фольклорист і визначний музично-громадський діяч.

Микола Лисенко народився 22 березня 1842 р. в селі Гриньки Полтавської області.

В дев'ять років Микола написав свій перший музичний твір – граційну "Польку".

Основний внесок Лисенка в національну культуру становить збирання скарбів народної музики, дослідження та опрацювання їх, повернення їх народові.

До найвідоміших творів Лисенка належать музика гімнів «Молитва за Україну» та «Вічний революціонер», котрі зокрема виконував хор Кирила Стеценка під час Свята Злуки, опери «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», оперу для дітей «Коза-Дереза» та інші.

2 група

Сергій Васильківський

Сергій Іванович Васильківський – народився 7 жовтня 1854 року у місті Ізюм Харківської губернії в сім'ї писаря. Головним у пейзажній творчості Васильківського завжди був образ України. Природу батьківщини Сергій Іванович найкраще знав, розумів і зворушливо любив. У її стані і настрої він відчував стан і настрій людей. Також майстер любив малювати козаків. Сергій Іванович залишив по собі близько трьох з половиною тисяч творів – головним чином пейзажі, а також кілька історико-побутових композицій і портретів: зокрема, Богдана Хмельницького, колег-художників Петра Левченка та Микола Самокиша, Тараса Шевченка.

3 група

Василь Бородай

Василь Захарович Бородай – художник і скульптор. Народився майстер 18 серпня 1917 року в Дніпрі. Увічнив своє ім’я в одному з найбільших в Європі монументів – “Батьківщина-мати” в Києві, в скульптурній композиції Кий, Щек та Хорив та сестра Либідь. Його руці належать пам’ятники Миколі Щорсу, Лесі Українці, Тарасу Шевченку в Нью-Йорці. Мав звання Народний художник України.

4 група

Павло Вірський

Павло Павлович Вірський народився 25 лютого 1905 р. в Одесі. Вірські мали дворянське походження. Щонеділі родина відвідувала оперу, тому хлопчик й вирішив присвятити себе мистецтву.
Видатний український хореограф, реформатор українського сценічного танцю, народний артист. Він розробив майбутню концепцію постановки українського народного танцю на сцені. Заснував школу, де навчалися танцюристи. Де б не виступав ансамбль знаменитого балетмейстера, завжди гордо звучало “Ми – з України”.