← ГДЗ 4 клас Українська мова Н. М. Кравцова, О. Д. Придаток, В. М. Романова 2021 Частина 1

Частини мови. Іменник

zoom minus Завдання № 172 zoom plus

Вправа 172

1. Прочитай текст. Як ти гадаєш, чи можна отриману інформацію використати з користю?

Печворк — це клаптикове шиття, вияв творчої особистості митця. Вироби створюють за принципом мозаїки, зшиваючи цілісний виріб з різнокольорових шматочків тканини.

Вироби в стилі печворк сьогодні популярні в усьому світі. Більшість узорів для цієї техніки будують на поєднанні різноманітних елементів: ромбів, трикутників, квадратів, многокутників, спіралей, прямокутників, округлих деталей.

Мистецтво печворку з’явилося дуже давно. Воно було відоме і в Київській Русі. Назву цьому виду творчості придумали англійці.

Найбільшої популярності таке шиття набуло в дев’ятнадцятому столітті. Сьогодні печворком захоплюються і дорослі, і діти.

2. За опорними словами напиши переказ тексту, доповнивши його описом виробу в техніці печворк, який тобі до вподоби.

Опорні слова і словосполучення: клаптикове шиття; декоративно-ужиткове мистецтво: принцип мозаїки; квадрати, смужки, трикутники, спіралі, Київська Русь; найбільшої популярності.


Печворк – це клаптикове шиття, вид декоративно-ужиткового мистецтва. За принципом мозаїки зшивають шматочки різнокольорової тканини різної форми.

Вироби популярні в усьому світі. Більшість узо рів для цієї техніки будують на поєднанні різноманітних елементів: ромбів, трикутників, квадратів, многокутників, спіралей, прямокутників, округлих деталей.

Це мистецтво печворку з’явилося дуже давно і було відоме і в Київській Русі. Назву цьому виду творчості придумали англійці.

Найбільшої популярності таке шиття набуло в дев’ятнадцятому столітті. Печворком захоплюються і дорослі, і діти.

Мені найбільше подобається клаптикове шиття з використанням різнокольорових смуг тканини. Малюнок зі смуг, можна розташувати і поєднати як завгодно. Тому легко пошити веселий килимок у вигляді викладених паркетних дощечок: драбинкою, зигзагом, ромбиками або куточками. В результаті зі смуг можна отримати різні візерунки «Паркет», «Рілля», «Ялинка», «Колодязь» тощо.