← ГДЗ 5 клас Природознавство О. Г. Ярошенко, В. М. Бойко 2018 

§ 17. Зорі та сузір’я

zoom minus ПЗ zoom plus

1. Що називають зорею?

Зорі називають кулі розжарені і самосвітні, у них відбувається перетворення речовини, під час якого відбуваєтьсявиділенням великої величезної кількості енергії.

2. За якими характеристиками розрізняють зорі?

Зорі мають такі характеристики, за якими їх відрізняють одна від одної, а саме за температурою, розмірами, кольором, яскравістю, відстанню, часом свого розвитку, іншими характеристиками.

Характеристики:

- За розмірами розрізняють зорі-надгіганти, зорі-гіганти, карлики, нейтронні зорі.

- За часом свого розвитку: давні та молоді.

- За кольором та температурою зорі поділяють на блакитні, білі, жовті й червоні.

- За розташуванням: поодинокі та кратні.

3. Як людина використовує знання про зорі?

Знання про зорі в давнину допомагали стародавнім людям орієнтуватися у просторі вночі, визначати погоду, а також здійснювати відлік часу.

4. Що таке туманність і яких типів вона буває?

Туманності (туманність Метелик, Равлик, Пелікан, Сова, і так далі) – це скупчення розріджених газів у космосі (хімічні елементи яких є водень, гелій, азот, кисень та інші) і пилу між зорями які знаходяться у хмарності.

Туманності мають також свої характеристики за якими їх відрізняють одна від одної, одна з таких – це за яскравістю, вони існують темні і світлу (у темних хмарностей нема зір, а у світлих до їх складу входять зорі).

5. Дайте визначення сузір'я.

Сузір'я — це ділянка космічного (зоряного) неба з умовно вираженими межами, які чітко видно (таких туманностей ми бачимо 88 сузір'їв).

6. Як ви вважаєте, чи може до складу зір входити вода?

Я думаю що це навряд чи, оскільки у відносно невеликих відстанях до зір, вода яка там була б випарувалась, основним хімічним складом зір є Гідроген та інші.