← ГДЗ 5 клас Зарубіжна література О.М. Ніколенко, Н.П. Рудніцька, Л.В. Мацевко-Бекерська 2022 

Лускунчик і Мишачий король. Полліанна

zoom minus стор.198 (15-16) zoom plus

стор.198 (15-16)

15. Хто з персонажів повісті проявляє розбещеність, неповагу до інших, жорстокість? Як боротися з цими вадами?

Франц Штальбаум – брат Марі, захоплений солдатиками, може бути задирливим і бездушним, але в скрутну хвилину готовий прийти на допомогу. Він з неповагою поставився до хрещеного дядька та його подарунку: «— О-о-он як? — протягло мовив Фріц. — Нічого не можна? Слухайте, дядечку Дросельмаєре, якщо ваші вичепурені чоловічки в замку можуть робити тільки весь час те саме, то вони нічого не варті й мені нудно дивитися на них.». Фріца хвилює тільки зовнішня краса його солдатиків, можливість завжди перемагати і бути «великим полководцем». Йому смішні і незрозумілі переживання сестри, її прихильність до Лускунчика, що зовсім і не іграшка.

16. Як ви розумієте такі людські якості, як співчуття, самопожертва, доброта? Кому з героїв або героїнь повісті Е.-Т.-А. Гофмана вони притаманні? Чи важливі вони для розвитку людини? А для вас особисто?

Дівчинка Марі з першого погляду покохала непоказного і потворного Лускунчика. Вона змогла заглянути йому в душу і зрозуміти, що це добре і сміливе істота: «Марі помітила, яким добродушністю світилося його обличчя».

Марі всіляко допомагає своєму улюбленцю – заради одного вона готова на все. Дівчинка безстрашно вступає в бій з мишачим королем, віддає йому всі свої ласощі.

Всі ми знаємо, що потрібно бути добрим, з увагою і чуйністю ставитися один до друг, допомагати своєму ближньому в біді, захищати слабких, не брехати, сміливо боротися за праве діло.

Герої «Лускунчика» саме так і поступають.