← ГДЗ 8 клас Історія України О.В. Гісем, О.О. Мартинюк 2021 

§11. Запорозька Січ — козацька республіка. Козацькі війни (повстання) кінця XVI ст.

zoom minus Завдання № 4 zoom plus

4. Як завершилися козацькі війни (повстання) кінця XVI ст.? У чому полягало їхнє значення?


У вирішальній битві 23—31 січня 1593 р. під селищем П’ятка на Житомирщині повстанці зазнали поразки й відступили на Запорожжя. У лютому того ж року влада уклала з повсталими досить необтяжливу для них угоду щодо приведення козаків до покірності польському королю. Згідно з нею повсталі вибачалися перед королем та Річчю Посполитою за завдані шкоди і збитки. Вони обіцяли надалі перебувати в послуху короля та його представників, не здійснювати самовільних походів до сусідніх земель, повернути колишнім власникам захоплене майно й зброю. Проте це не вичерпало конфлікту.

На подальшу боротьбу козацтва суттєво вплинула зовнішньополітична ситуація, що на той час склалася в Європі. У 1593 р. спалахнула війна Османської та Священної Римської імперій. Остання, розпочавши створення християнської Священної ліги для боротьби із засиллям мусульман у Європі, звернула увагу на українське козацтво.
Козацькі війни (повстання) кінця XVI ст. продемонстрували, що козацтво перейшло на новий рівень розвитку і влада має зважати на його

2 3 4