← ГДЗ 8 клас Українська література О.М. Авраменко 2021 

В. СОСЮРА «Любіть Україну!» - В. ПІДПАЛИЙ Зимовий етюд

zoom minus стор.66 (9-10) zoom plus

9. Чи справедливим, на вашу думку, є повернення до шкільних підручників першого варіанта цієї поезії?


Вірш «Любіть Україну!» написаний ще 1944 року. Це був один з віршів, якими відкривалася збірка поезій В. Сосюри «Щоб сади шуміли», за яку поета в 1948 році на честь його п’ятдесятиріччя нагородили орденом Леніна і сталінською премією І ступеня.
Але поета звинуватили в тому, що він «…оспівує якусь одвічну Україну... поза часом, поза епохою... без сталінських п’ятирічок, без колгоспного ладу...». Критики зробили висновок: «...під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу з націоналістичного табору, скажімо, Петлюра, Бандера...».
Заборону на публікацію вірша «Любіть Україну» зняли 1958 року. Вірш «Любіть Україну!» став хрестоматійним, проте тривалий час друкується не за першою публікацією 1944 р., а за «причесаною» радянською цензурою. Порівняймо, наприклад, різні варіанти п’ятої строфи: донедавна її текст звучав так: вона, тобто Україна, «…у квітці, в пташині, в електровогнях…», натомість у В. Сосюри: «…у квітці й пташині, в кривеньких тинах…». Здавалося б, зміна лише кількох слів, але вона спотворювала пафос твору, думку поета, його справжні почуття до України.
Тому є справедливим повернення до шкільних підручників першого варіанта цієї поезії. Адже у ньому поет висловлює свою синівську любов до хліборобського краю, не завжди щасливого, але свого, рідного, єдиного, наділеного щедрою долею і Божою ласкою.
Сьогодні ми глибше, ніж будь-коли, можемо зрозуміти значення цього вірша і феномен самого В. Сосюри. Це була вершина громадської лірики, гімн Україні.


10. Визначте основну думку вірша «Любіть Україну!».


Основна думка: автор закликає любити, оберігати, возвеличувати рідну Батьківщину, яку порівнює з біблійною «неопалимою купиною» — символом безсмертя.