← ГДЗ 8 клас Українська література О.М. Авраменко 2021 

І. МАЛКОВИЧ - А. МОЙСІЄНКО - Г. КИРПА

zoom minus стор.81 (1-4) zoom plus

1. Що ви знаєте про аркан як танець? Що він символізує?


Аркан — це древній, магічний танець опришків, у якому чоловіки з бартками (топірцями) в руках, стають один біля одного, обіймаючись руками і роблячи довгий ланцюг. У процесі виконання танцю єднаються в коло, розходячись і звиваючись. Певною мірою це було посвячення юнака, двадцятирічного, у чоловіки. Танець швидкий, з наростаючим темпом.

«Зчеплені руки», «чоловіче коло» у поезії — це символ чоловічої дружби та згуртованості.


2. До кого звертається ліричний герой вірша «Чоловічий танець»? Що він говорить адресатові?


Прочитавши поезію «Чоловічий танець», можна впевнено сказати, що ліричний герой В. Герасим’юка — справжній чоловік, який відчув, «як тяжко рветься на цій землі древнє чоловіче коло». Він лицар, національно свідома особистість і звертається до юнака, щоб той був готовий стати у коло побратимів і також відчути «як тяжко зчеплені чоловічі руки» у вирі життя.

 

3. Як ви розумієте слова про готовність до давнього танцю «з хрестом за плечима» і «з двома розбійниками»?


У кінці поезії Василь Герасим’юк вводить образ Христа, якого розіп’яли на хресті між двома розбійниками, помістивши зверху надпис: «Цар Іудейський».
На мою думку, слова про готовність до давнього танцю «з хрестом за плечима» і «з двома розбійниками» означають чоловічу готовність до самопожертви, страждання заради ближніх. Звичайно, це надзвичайно важко, але варто спробувати «хоч раз» відчути всі випробування життя, щоб «не випасти із цього грішного світу…».


4. Згадайте, що таке вільний вірш. Доведіть, що поезія «Чоловічий танець» написана вільним віршем.


Верлібр (фр. vers libre — «вільний вірш»), або вільний вірш, — це поетичний твір, що не має строфічної будови, рими, поетичного розміру, а ритм у ньому досягається лише наспівною інтонацією.

Прочитавши поезію «Чоловічий танець», легко помітити, що у ній відсутній поділ на строфи, немає рими («Щоб не випасти із цього грішного // світу, // хоч раз // змішай із ближніми // піт і кров.»), тобто співзвучного закінчення у віршових рядках. У цьому творі важко визначити віршовий розмір, рядки не рівноскладові. Ритм виникає із особливості самого звернення-настанови ліричного героя до юнака.