← ГДЗ 8 клас Українська мова О.М. Авраменко, Т.В. Борисюк, О.М. Почтаренко 2021 

§ 11. Присудок

zoom minus Завдання № 2 zoom plus

Вправа 2. Прочитайте текст. Перетворіть прості присудки на складені дієслівні, дібравши допоміжні слова з довідки. Запишіть утворені речення, уставивши, де потрібно, пропущені м’який знак чи апостроф.

   Андріївс..кий узвіз радує і киян, і гостей столиці своєю аурою загадковості. Ця стара київс..ка вулиця затягує у вир сувенірів уже від пам..ятника Проні Прокопівні й Голохвастову. Тепер ми побачили цей дует у бронзі наживо. Ми йдемо посередині, а все одно тісно від перехожих і сувенірних яток. У кінці вулиці запахло кавою, тож вип..ємо духм..яного напою, а потім гулятимемо містом (Т. Усик).

Довідка: намагатися, починати, продовжувати, не переставати, змогти.


Андріївський узвіз не перестає радувати і киян, і гостей столиці своєю аурою загадковості. Ця стара київська вулиця починає затягувати у вир сувенірів уже від пам’ятника Проні Прокопівні й Голохвастову. Тепер ми змогли побачити цей дует у бронзі наживо. Ми намагаємося йти посередині, а все одно тісно від перехожих і сувенірних яток. У кінці вулиці запахло кавою, тож вип’ємо духмяного напою, а потім продовжимо гуляти містом.