← ГДЗ 8 клас Українська мова О.М. Авраменко, Т.В. Борисюк, О.М. Почтаренко 2021 

§ 20. Узагальнено-особові речення

zoom minus ДЗ zoom plus

ДЗ. Прочитайте народні вислови й виконайте завдання.

   1. Хочеш добре виглядати, не треба нервувати. 2. У гості збирайся, а вдома пообідати не забудь. 3. Надією та терпінням усього досягнеш. 4. Хліб і на ноги поставить, і з ніг звалить. 5. Не почавши, думай, а почавши, роби. 6. Думай звечора, а починай зранку. 7. Питай не старого, а бувалого. 8. Багатий скаче, а бідний плаче. 9. Наполегливістю гори здолаєш. 10. Не рахуй овець у череді, а рахуй у загороді. 11. Язик до Києва доведе. 12. На чужім мотузку в колодязь не опускайся. 13. Роботу пригортай, а лінь проганяй. 14. Від своєї тіні не втечеш. 15. Кожна птиця свою пісню співає.

А. Випишіть односкладні узагальнено-особові речення.

Б. Підкресліть у них головний член і надпишіть особу й число дієслова, яким він виражений.

В. Перегляньте експрес-урок «“Встречают по одёжке” — як сказати українською?» і запам’ятайте наші прислів’я-відповідники. Доведіть, що вони є односкладними узагальнено-особовими реченнями.


ДЗ. 1. Хочеш (2 ос. одн.) добре виглядати (інф.), не треба нервувати (інф.). 2. У гості збирайся (2 ос. одн.), а вдома пообідати не забудь (2 ос одн.). 3. Надією й терпінням усього досягаєш (2 де одн.). 5. Не почавши, думай (2ос. одн.), а почавши, роби (2 ос. одн.). 6. Думай (2 ос. одн.) звечора, а починай (2 ос. одн.) зранку. 7. Питай одн.) не старого, а бувалого. 9. Наполегливістю гори здолаєш (2 ос. одн.). 10. Не_рахуй (2 одн.) овець у череді, а рахуй (2 ос. одн.) у загороді. 12. На чужім мотузку в колодязь не опускайся (2 ос. одн.). 13. Роботу пригортай (2 ос. одн.), а лінь проганяй (2 ос. одн.). 14. Від своєї тіні не втечеш (2 ос. одн.).