← ГДЗ 8 клас Українська мова О.М. Авраменко, Т.В. Борисюк, О.М. Почтаренко 2021 

§ 32. Вставні слова (словосполучення, речення)

zoom minus ДЗ zoom plus

ДЗ. Прочитайте текст і виконайте завдання.

А. Перепишіть текст, увівши в речення вставні конструкції.

Б. Підкресліть головні та другорядні члени у виділених реченнях.


ДЗ. У різних місцях світу в різний час спостерігалися кольорові атмосферні опади, зовсім, на щастя, не пов'язані з людською діяльністю.

Про червоні дощі, наприклад, писали Гомер і Плутарх. У XIX столітті вони були вже більш строго задокументовані, і їх, як стверджують, спостерігали в Італії, Греції та південних районах Іспанії. Причина цього явища, слід гадати, — домішування до звичайного дощу червоного пилу. Він складається, напевно, з найдрібніших організмів червоного кольору. Видно, утворюється такий пил в Африці, після чого переноситься пасатами в Європу.

Чорні дощі — безумовно, більш рідкісне, явище. Стверджують, у цьому випадку до звичайної дощової води домішується вулканічний пил. Напевно, дивуватися немає чому, особливо якщо десь у радіусі кількох тисяч кілометрів від місця випадання чорного дощу вивергається вулкан. Білі дощі, припустимо, утворюються, коли змішується вода з крейдяним пилом, який утворюється під час вивітрювання вапнякових Гірських порід. Зелений дощ за все минуле століття був зареєстрований, зверніть увагу, лише один раз — в Індії. Забарвлювали його, до речі, домішки продуктів бджільництва та пилку квітів мангових дерев.