← ГДЗ 8 клас Українська мова О.М. Авраменко, Т.В. Борисюк, О.М. Почтаренко 2021 

§ 40. Відокремлення прикладок (поглиблення знань)

zoom minus Завдання № 6 zoom plus

Вправа 6. Розглянувши фото й послухавши пісню «Розмалюю писанку» у виконанні М. Бурмаки, виконайте завдання.

Завдання №  6 - § 40. Відокремлення прикладок (поглиблення знань) - СИНТАКСИС І ПУНКТУАЦІЯ - ГДЗ Українська мова 8 клас О.М. Авраменко, Т.В. Борисюк, О.М. Почтаренко 2021

А. Опишіть кількома реченнями процес виготовлення писанки, використавши відокремлені прикладки.
Б. Підкресліть відокремлені члени речення.


Розписують яйця писачком — спеціальним інструментом з залізним наконечником. Щоб писанки довше зберігалися, з яєць шприцом з товстою голкою видувають вміст — білок і жовток. Потім яйця кладуть у рідину — легкий розчин отцу у воді.  Коли вони просохнуть, приступають до розписування.

Для цього застосовують натуральний віск — продукт бджільництва. Спочатку зачерпують інструментом віск і закрапують ті ділянки на яєчку, які потім мають залишитися білими. Після цього виріб занурюють, наприклад, у червону фарбу. Коли фарба обсохне, по червоному тлі вкривають воском цятки, що мають залишитися червоними. Подібну операцію повторюють декілька разів, використовуючи різні фарби. Потім писанку кладуть на підставку — цвяшки, вбиті в дошку і ставлять це в негарячу духовку. Віск почне розм'якати. Його треба обережно стирати м'якою тканиною. Ось так непросто народжується писанка — окраса українського Великодня.