← ГДЗ 8 клас Українська мова О.П. Глазова 2021 

Повторення та узагальнення вивченого

zoom minus Завдання № 24 zoom plus

Вправа 24. Прочитайте. Визначте слова іншомовного походження, лексичне значення і походження кожного з’ясуйте за Тлумачним словничком.

Урбанізація — бурхливий розвиток міст і міського способу життя — змінює стосунки між людьми. У великому місті впродовж лише одного дня людина вступає в швидкоплинне й часто мимовільне спілкування з кількома сотнями людей.

Такі контакти викликають утому від калейдоскопа байдужих облич. Зростає потреба у співчутті, співпереживанні. Разом із тим притлумлюється здатність самому відгукуватися на подібний стан інших людей.

Не дивно, що виїзд за межі міста стає дедалі бажанішим. У міській метушні, напруженому ритмі життя важко налаштуватися на доброзичливе спілкування, необхідне для глибокого розуміння духовних проблем та інтересів співрозмовника. Природа ж сприяє спокійній, неспішній бесіді, загостренню уваги до думок і почуттів іншої людини (За Є. Головахою, Н. Паніною).


Урбанізація, контакти, калейдоскопа, ритм. - Слова іншомовного походження.

Урбанізàція (від лат.) — процес підвищення ролі міста в розвитку суспільства; перетворення міста в найвагоміший осередок проживання людей і центр зосередження та обміну культурними цінностями; утворення штучного середовища, протилежного природі.

Контàкт (лат.) — 1. Спілкування, зв’язок, стосунки. // перен. Взаєморозуміння. 2. Стикання двох електричних провідників, що створює умови прохідності струму, а також місце такого стикання.

Калейдоскîп (грец.) — 1. Оптичний прилад, іграшка у вигляді трубки, усередині якої під час обертання утворюються візерунки. 2. перен. Швидка зміна подій, картин, вражень і т. ін.; строкатість.

Ритм (грец.) — рівномірне чергування впорядкованих елементів (звукових, мовних, зображальних і т. ін.), тих чи інших процесів і явищ.