← ГДЗ 9 клас Правознавство О. Д. Наровлянський 2017 

§ 2. Державна влада. Форма держави

zoom minus Завдання № 8 zoom plus

8. Проаналізуйте сучасний стан нашої країни щодо відповідності вимогам демократичного суспільства. Запропонуйте шляхи та заходи, що забезпечать удосконалення демократії в Україні.

Цілком можливо, що мову доведеться вести про два, якісно різні етапи розвитку демократії – первинний – створення засад демократичного суспільства та початку його ефективного функціонування. І вторинний – вдосконалення розвинутого демократичного суспільства.

Повертаючись до свого формулювання визначення демократії, хочу зауважити, що саме знання громадян по ефективному управлінню країною є тією базою, яка створить мотивацію до позитивних змін. Мова йде про знання елементарного, базового рівня.

Приміром, Україна є однією з найбільш корумпованих країн світу. Це означає, що народ не тільки не вважає корупцію шкідливою для себе та мириться з її існуванням, а й обирає відповідну владу.

Говорячи про Україну, в першу чергу, варто вести мову не про територію, не про владу, не про державу та її інститути, не про політичні чи громадські об’єднання, не про законодавчу базу, бо те все є вторинним, а про пересічних людей і рівень їх свідомості.

І доки ми не підготуємо людей до здатності здійснювати всі функції управління – від постановки й видачі чиновникам завдання, до контролю за його виконанням і розпоряджання результатом – покращення неможливе.

1 2 3 4 5 6 7 8